Adapting a Teacher Role Survey Instrument to a Malaysian Context - Ng , Wai Kong (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1986)
Satu kajian tentang kebolehgiiJlaan alatan Tinjauan Peranan Guru, yang dikembangkan Maes dan Anderson di Amerika Syarikat, dalam konteks Malaysia dibuat ke atas guru-guru pelatih Universiti Sains Malaysia. Perbandingan dapatan tentang respons terhadap butiran-butiran yang dikatakan berkait langsung dengan Lokas Kawalan Luaran dan Dalaman menunjuk bahawa guru-guru pelatih itu leb!h "dalaman" dalam pengharapan terhadap peranan mereka sebagai seorang guru. Analisis lanjutan memberi bukti-butir bahawa alatan Tinjauan Peranan Guru itu harus diubahsuai lagi untuk keadaan Malaysia.