Distribution of opportunities in tertiary education in Malaysia: A review of the fifth Malaysia Plan. - R. Karthigesu, R. Karthigesu (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1986)
Sejak Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan di Malaysia, peluang untuk pelajar-pelajar tempatan untuk mendapat pelajaran tinggi telah diperluaskan dengan hebatnya. Pelajar-pelajar bumiputera khususnya telah mendapat peluang yang banyak sekali dan ini adalah selaras dengan objektif-objektif · DEB. Jelaslah bahawa dalam usaha membahagikan semula peluang-peluang yang ada itu supaya semua kaum di negara ini dapat menikmati faedahnya dengan saksama, pihak kerajaan telah campurtangan dalam proses pengambilan pelajar ke institusi-institusi pelajaran tinggi dalam negeri. Polisi ini telah menghasilkan faedah yang banyak tetapi belum berjaya dengan penuh. Hampir 1/3 daripada semua pelajar yang berdaftar dalam kursus-kursus ijazah masih lagj terpaksa mendapat pendidikannya daripada institusi-institusi luar negeri juga. Lebih daripada 50% pelajar kaum Cina dan kaum India terpaksa mendapat pendidikan tinggi mereka dari luar negeri.