Dimensions of Teacher Effectiveness and Their Implications for Teacher Training Programmes in Malaysia. - Ling , Chu Poh (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1985)
Salah satu tuduhan pada masa yang lalu ialah konsep keberkesanan guru yang dirangkakan oleh penyelidik dan pendidik tidak begitu jelas. Rencana ini telah cuba menghasilkan satu rangka pengkonsepan untuk konsep keberkesanan guru. Ini adalah melalui beberapa dimensi yang menggambarkan sifat guru yang cekap dan be1kesan. Tumpuan telah diberi untuk mengaitkan dimensi keberkesanan guru dengan tujuan dan ciri program guru . Andaian yang terpenting ialah untuk rnelahirkan guru yang berkesan, maka program latihan guru melalui kurikulumnya seharuslah menitikberatkan penyuburan dimensi keberkesanan guru dengan lebih jitu dan ketara. Ini tidak sepatutlah secara sambilan tetapi adalah melalui strategi dan kurikulum yang lebih menepati dimensi keberkesanan guru secara langsung.