Impact of Project InSPIRE on Creative Thinking Among Rural Children in Malaysia - A. Lourdusamy, A. Lourdusamy (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1985)
Kajian ini meninjau kesan Projek InSPIRE dalam perihal pemikiran kreatif di kalangan murid murid di luar bandar. Dalam kajian ini pemikiran kreatif murid-murid di sekolah Projek InSPIRE telah dibandingkan dengan pemikiran kreatif murid-murid di sekolah biasa menerusi dua ujian kreatif (ujian kegunaan tin kosong dan ujian bulatan). Kajian ini menunjukkan murid-murid Projek InSPIRE adalah lebih kreatif dalam tugas berbahasa (verbal), tetapi tidak ada perbezaan di antara kedua-dua kalangan murid dalam merajah (figural). Keputusan ini mencadangkan bahawa strategi strategi pengajaran-pembelajaran yang diamalkan dalam projek InSPIRE boleh mengembangkan pemikiran kreatif berbahasa.