Pre-School Curriculum And The Total Development Of The Child In Malaysia - Ling , Chu Poh (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1984)
Tumpuan utama rencana ini ialah untuk merangkakan sifat-sifat penting kurikulum prasekolah untuk tujuan-tujuan perkembangan kanak-kanak yang menyeluruh dan seimbang. Perhatian juga ditumpukan kepada faktor-faktor yang mempengaruhi kurikulum tersebut. Bentuk kurikulum prasekolah yang diingini ditinjau. Bahagian-bahagian yang dianggap mustahak dibayangkan, seperti dalam bidang bahasa, pernik iran, nornbor , sains, otot-otot dan kordinasi anggota, seni lukis dan kerjatangan mainan, sosio-emosi, pergerakan dan moral. Aspek-aspek pelaksanaan kurikulum yang waras dan seimbang juga dikupas dan dihuraikan. Peranan sikap masyarakat terutamanya sikap guru, ibu bapa dan tuan punya prasekolah ditegaskan. Tanggungjawab dan peranan guru diutarnakan dalam konteks dan masalah yang terdapat pada masa ini.