A Study of Malaysian Children's Understanding of the Concepts of "Living Things" and "Animals" - Ghani, Zainal (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1984)
Beberapa konsep asasi sains lazirnnya dibentuk secara intuitif rnelalui pengalarnan serta pernerhatian seseorang kanak-kanak. Kadangkala konsep-konsep intuitif ini adalah berbeza dan bercanggah dengan konsep-konsep sains sebenarnya. Dalam kajian yang dilaporkan di sini persoalan-persoalan di atas adalah mengenai konsepkonsep 'hidup' dan 'binatang' sepertimana yang diertikan secara intuitif oleh sekurnpulan kanak-kanak berumur 4 - 6 tahun. Cara yang digunakan untuk menyiasat persoalan-persoalan ini adalah rnelalui temuduga secara individu berdasarkan kepada dua jenis kegiatan yang diberi kepada kanak-kanak ini.