The Principal and The Professional Growth of Teachers - Jewa, Tunku Ismail (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1984)
Guru-guru yang telah bertugas beberapa tahun di sekolah akan sedar bahawa peluang untuk perkembangan profesional bagi rnasing-masing adalah tipis. Oleh kerana tidak ada kemajuan di kalangan guru tersebut, apa yang mereka ajar kepada murid-murid pada tiap-tiap tahun tidak ada perubahan langsung. Oleh hal yang demikian mutu pengajaran di sekolah akan merosot dan akhimya pelajaran murid-murid akan terjejas.