Factors in the development of indicators for accountability in education of Malaysia - Ling , Chu Poh (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1983)
Akuantabiliti dalam pendidikan adalah berkenaan dengan konsep bertanggungjawab ke atas amanah yang diberi oleh masyarakat. Konsep akuantabiliti yang dianjur dan dipopularkan oleh L.M. Lessinger adalah terlalu terhad. Ini disebabkan Lessinger hanya meletakkan beban tanggungjawab untuk mencapai matlamat-matlamat pendidikan di atas bahu sekolah dan guru sahaja. Sepertimana yang kita tahu, proses dan kegiatan dalam bidang pendidikan adalah sangat kompleks. Bukan sekolah dan guru sahaja yang dipertanggungjawabkan, sebaliknya pihak-pihak dan Faktor-Faktor yang lain boleh mempengaruhi hasil-hasil pendidikan.