Manusia awal di asia tenggara - satu penilaiananalisis dan interpretasi. - Majid, Zuraina
Ini mungkin hanya satu "coincidence" yang kita berkumpul hari ini di Java Barat untuk membincang Manusia di Indonesia. Java Barat, pada masa dahulu telah dianggapkan sebagai sebahagian pulau yang pertama muncul dari laut pada akhir zaman Kainos (van Bemmelen 1949, Movius 1944) dalam Braches & Shutler 1983), dan disini juga buat pertama kali lapisan mammalia lama mula-mula dijumpai (von Koenigswald 1939) dalam Braches & Shutler 1983)