Private Vocational Schools in Selangor - Its Student and Its Role - Tan , Sok Khim (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1981)
Pendidikan dan motif-keuntungan adalah satu perkongsian yang tidak dapat diterima baik oleh para ahli pendidik. Dengan itu institusi-institusi pendidikan swasta yang dijalankan atas dasar mencari keuntungan menghadapi persoalan kridibilitinya sebagai institusi pendidikan. Sekolah-Sekolah Vokasyenal Swasta (SVS) di Selangor menghadapi masalah ini. Kaiian ini yang dijalankan pada tahun 1977/78. memperlihatkan bahawa SVS mempunvai peranan tersendirian dan dapat dianggap sebagai salah satu daripada langkah peningkatan ke arab pendidikan menengah Ianjutan. 'Tingkatan kecapaian di sesebuah sekolah ditentukan oleh banyak faktor. antaranya kurikulum. kakitangan, kemudahan dan penuntut-penuntutnya. Artikal ini berusaha mengemukakan beberapa ciri penting mengenai penuntut dan peranan SVS di Selangor. Kenyataan ringkas mengenai pengelolaan dan pengawasan sekolah juga dibuat.