A Study of the Informational Needs of Teachers Teaching the Malaysian Integrated Science Course! - Ghani, Zainal (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1981)
Matlamat kaiian ini adalah untuk menentukan keperluan-keperluan maklumat guru-guru yang mengajar kursus Sains Paduan di Malaysia. Empat keperluan maklumat yang dikaii adalah Pendekatan Mengajar dan Kaedah/Teknik; Isi maklumat latarbelakang mengenai taiuk-taiuk dalam 'kursus; Persediaan - untuk eksperimen-eksperimen dan demonstrasi; dan Penilaian - pembinaan butir-butir uiian berbilang pilihan. Keperluan maklumat tersebut mungkin timbul oleh sebab ramai guru-guru yang mengajar Sains Paduan mempunvai sedikit latarbelakang dalam sains. Tambahan pula, kursus dalam perkhidrnatan yang berlangsung sebanyak tiga siri, dan tiap satunva selama dua minggu, dirancang semata-mata untuk membiasakan guru-guru dengan kerja-kerja praktik yang berhubung dengan kursus.