Program Perkampungan Sains - CETREE, Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Boleh Baharu, Kecekapan Tenaga dan Teknologi Hijau (2016)
Bertemakan “Go Green”, CETREE USM dan Pusat Sains Negara dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Melaka telah menganjurkan Program Perkampungan Sains pada 3 hingga 5 Oktober lalu. Program bertempat di Ismah Beach Resort, Pengkalan Balak, Melaka itu disertai seramai 80 orang pelajar sekolah daripada sekolah terpilih sekitar negeri Melaka. Tema “Go Green” dipilih bagi program tersebut seiring dengan Negeri Melaka selaku Negeri Bandar Teknologi Hijau. Tujuan utama program ini adalah untuk memberi pendedahan mengenai bidang sains dan teknologi hijau kepada pelajar melalui aktiviti interaktif seperti ber“camping”. Ianya dijalankan dalam bentuk “scout” dan aktiviti sains berkumpulan. Perancangan program selama tiga hari dua malam itu merangkumi aktiviti berkumpulan, persembahan berkumpulan, aktiviti menguji kreativiti pelajar dan jejak-jejak sains (treasure hunt).