Student Perceptions of the Environment of Universiti Sains Malaysia - Choo , Piang Fong (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1980)
Tujuan kajian ini ialah untuk mengkaji suasana Universiti Sains Malaysia melalui lapor anlaporan penuntut yaog berdasarkan the College and University Environmental Scale (CUES), Sampel yang digunakan adalah satu sarnpal terstratum yang terdiri dari 100 penuntut Universiti Sains Malaysia yang telah berada di Universiti Sains Malaysia lebih dari setahun. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa sifat utama suasana Universiti Sains Malaysia merupakan ketegasannya tentang Propriety. Ketegasan yang sederhana didapati tentang Scholarship dan Practicality. Universiti Sains Malaysia narnpak nva memberi kurang perhatian kepada dimensi·dimensi Community dan Awareness