Locus Of Control Among Secondary Schools' Counselors In Penang - Hassan , Namir; Nizam, Hairul; Kadiem, Shurouk (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2002)
Satu kajian mengenai lokas kawalan telah dilakukan keatas 32 orang kaunselor dari beberapa buah sekolah menengah di Pulau Pinang. Responden terdiri daripada 11 orang kaunselor lelaki dan 21 orang kaunselor perempuan yang mempunyai pengalaman kaunseling di sekolah yang berbeza. Kaunselor-kaunselor tersebut telah melengkapkan Skala Multidimensi Levenson yang mempunyai bahagian atau sub-skala Lokas kawalan jenis "Intema/~ "Powerful others", dan "Chance" (I, P, dan C). Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti jenis lokas kawalan di kalangan responden dan untuk mengetahui sama ada kaunselor sekolah yang berbeza jantina dan pengalaman kerja menjawab instumen I, P, dan C lokas kawalan dengan berlainan. Keputusan kajian menunjukkan bahawa kaunselor sekolah yang terlibat mempunyai lokas kawalan "internal". Tidak ada perbezaan yang signifikan di antara lelaki dan perernpuan dan di an tara indidvidu yang mempunyai pengalaman berkerja yang kurang dan yang lebih daripada lima tahun di dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling di sekolah mereka berdasarkan Skala I, P, dan C