Crack analysis using extended finite element method with virtual crack closure technique - Wong, Ee Fun (2016)
Dalam kajian ini, XFEM bersempena dengan VCCT diperkenalkan untuk mengira parameter SERR dan SIF. Dalam kombinasi tersebut, VCCT dinyatakan sebagai kriteria kegagalan untuk mengira SERR di hujung retakan. Selain itu, analisis tiada perambatan retakan dibentangkan di plat retakan pinggir dan plat retakan condong. Sementara itu, analisis perambatan retakan ditunjukkan oleh rasuk dua julur (DCB). Keputusan simulasi dibandingkan dengan keputusan teori di mana ia sebagai rujukan. Dalam analisis penumpuan, analisis jejaring berstruktur menggunakan XFEM-VCCT telah terbukti secara stabil dalam analisis apabila retakan terletak di muka elemen dan juga di pinggir elemen. Dalam analisis retakan pinggir, purata perbezaan diperolehi oleh XFEM-VCCT adalah kira-kira 0.5% manakala ralat purata dikira dengan FEM konvensional adalah lebih daripada 1% berbanding dengan penyelesaian teori.