Study of hydrogen sulfide (H2S) adsorption by using coconut shell activated carbon - Ahmad, Siti Amarlena (2012)
Skop utama kajian ini adalah untuk pengisitepuan karbonat kalium ke dalam karbon teraktif berasaskan tempurung kepala menggunakan kaedah pengisitepuan basah untuk meningkatkan kadar penjerapan dan meningkatkan penyingkiran H2S. Komersial karbon teraktif yang telah diisitepuan dengan kalium karbonat dan digunakan untuk menjerap hidrogen sulfida (H2S). Beberapa parameter yang dikaji dalam eksperimen ini adalah kepekatan kalium karbonat, masa pengisitepuan, suhu operasi, kepekatan H2S dan jumlah kadar aliran. Pengaruh parameter ini di atas kapasiti penjerapan boleh ditentukan. Karbon teraktif yang telah diisitepuan sebelum dan selepas penjerapan dianalisis menggunakan SEM. Keputusan eksperimen menunjukkan bahawa kepekatan kalium karbonat optimum dilonggokkan di atas AC adalah 1.0 M dan masa pengisitepuan terbaik ialah 2.0 jam. Apabila masa penumpuan dan pengisitepuan bertambah, kapasiti penjerapan meningkat sehingga menyebabkan karbonat kalium menyekat liang-liang dalam AC.