Distribution,biodiversity and population genetic of amphibian assemblages in northern peninsular Malaysia. - Jaafar, Ibrahim
Suatu kajian tentang taburan, biodiversiti dan genetik populasi sebahagian komuniti amfibia di utara Semenanjung Malaysia telah dijalankan dari Mei 2008 hingga Februari 2012. Amfibia dikutip daripada kawasan penyampelan oleh pengkaji-pengkaji yang terdiri daripada 4-5 orang di mana penyampelan dilakukan dari jam 2000 hingga jam 2300 dengan menggunakan lampu suluh dan tangguk. Sampel amfibia daripada beberpa lokasi itu kemudiannya dibawa balik ke makmal untuk analisis lanjutan.