Kenderaan Berteknologi Hijau - CETREE, Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Boleh Baharu, Kecekapan Tenaga dan Teknologi Hijau (2012)
Unit Pameran Bergerak merupakan salah satu unit dalam organisasi CETREE, USM. Unit ini memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesedaran dan pengetahuan berkaitan Tenaga Diperbaharui (TD) dan Kecekapan Tenaga (KT). Melalui unit ini, CETREE dapat menyumbangkan pengetahuan dan kemahiran mengenai Teknologi Hijau secara langsung kepada golongan profesional, sekolah, institusi pengajian tinggi dan orang awam di seluruh Malaysia. Unit ini juga bertindak secara langsung sebagai duta CETREE dan USM dalam usaha mempromosikan hasil kajian Teknologi Hijau kepada masyarakat. Melalui unit ini, pendekatan pembelajaran, latihan dan pemahaman dapat diaplikasi melalui pendedahan secara "hand-on" dengan menggunakan peralatan dan kit serta kelengkapan berkaitan Teknologi Hijau. Dalam usaha untuk memberikan pendedahan yang lebih jelas kepada masyarakat , Unit Pameran Bergerak menggunakan Van dan Bas Mini Teknologi Hijau, kenderaan yang mengaplikasikan penggunaan teknologi hijau dalam kehidupan seharian. Kenderaan ini berkonsepkan rumah mini serta menggunakan 100% minyak masak terpakai sebagai bahan bakar selain menggunakan 100% tenaga elektrik yang dijana dari tenaga suria.