Effect of the bagging configuration on the properties of vacuum-bagging-only (VBO) - Oven cured in complex-shaped composites - Hassan, Muhammad Hafiz (2014)
Dengan keperluan dalam industri aeroangkasa yang semakin meningkat untuk mengeluarkan komponen komposit yang lebih besar dalam masa yang sama, kos dapat dikurangkan, teknologi pembuatan di luar-penggunaan-autoklaf mungkin memberi jawapan untuk permasalahan tersebut. Walau bagaimanapun, kerja-kerja pembangunan ke atas proses tersebut yang menggunakan bahan-bahan pra-pembentukan laminat untuk mencapai kandungan udara terperangkap yang minimum tanpa dikenakan tekanan luar yang tinggi dari autoklaf telah terbukti ia adalah cabaran utama. Kajian penyelidikan ini memberi tumpuan khusus kepada proses vakum beg. Dalam kajian awal, lapan konfigurasi vakum beg yang terdiri daripada tiga parameter utama pemprosesan, iaitu penggunaan pelapik filem (PTFE), pengudaraan di pinggir laminat dan penggunaan pemberat telah dicadangkan untuk meningkatkan kualiti komposit laminat berbentuk L. Spesimen seterusnya dinilai berdasarkan tahap keseragaman dan tahap kandungan udara terperangkap. Keputusan kemudiannya dinilai menggunakan kaedah analisis varians untuk menentukan peratusan pengaruh bagi setiap proses parameter dalam peningkatan kualiti stuktur laminat.