The effect of changes at signalized intersection on the vehicles emission loading in Parit Buntar, Perak - Sulaiman , Maisarah (2011)
Pengangkutan utama di Semenanjung Malaysia terdiri daripada pengangkutan awam seperti bas dan kereta api dan pengangkutan persendirian seperti kereta dan motorsikal. Pembebasan karbon dioksida (CO2) dan oksida sulfur(SOX) berubah –ubah secara langsung dengan penggunaan bahan bakar. Pembebasan karbon monoksida (CO), oksida nitrogen (NOX), zarahan halus dan hidrokarbon berubah-ubah berdasarkan reka cipta engin, nisbah udara ke bahan bakar, dan ciri – ciri operasi kenderaan dengan kelajuan optimum melebihi 60 Kilometer per jam. Di persimpangan bersignal, jumlah pembebasan pencemaran lalu lintas bergantung pada empat kitaran mod memandu yang terdiri daripada unsur berhenti dan menunggu di persimpangan lampu isyarat, pecutan, nyahpecutan halaju kenderaan, dan masa yang digunakan oleh kenderaan untuk tidak bergerak bagi keadaan lalulintas tertentu diwakili oleh arus lalu lintas dan geometri persimpangan. Simpang bersignal yang direka bentuk mengikut piawaian yang ditetapkan akan dapatmeminumkan kelewatan dan mengoptimumkan kapasiti persimpangan sedangkan rekabentuk geometri yang tidak tepat akan meningkatkan kelewatan yang dihadapi oleh pengguna jalan raya.