Development of nanostructured gas sensing material as an ethylene gas detector - Mat Akhir, Maisara Azad (2016)
Gas etilena adalah bahan penting dalam pemasaran produk pertanian segar kerana ia boleh digunakan secara komersial untuk hormon tanaman tiruan, mengawal dan memantau proses pemasakan buah-buahan klimaterik. Menyedari kepentingan alat pengesan gas etilena untuk proses pemasakan buah-buahan, banyak kajian telah dijalankan untuk mengkaji pengaruh gas etilena dalam proses pemasakan tanaman. Nanopartikel tin oxida (SnO2) adalah bahan yang paling popular untuk mengesan gas etilena kerana ia adalah semikonduktor jenis n yang mempunyai jalur jurang yang luas, justeru itu, menyebabkan rintangan elektrik yang rendah dan pengkonduksian elektrik yang lebih baik untuk alat pengesan gas. Tambahan pula, suhu operasi yang rendah, kepekaan yang tinggi, reka bentuk sensor yang ringkas serta kos pembuatan yang rendah membuat SnO2 pilihan terbaik untuk aplikasi pengesan gas. Dalam penyelidikan ini, pemendapan wap kimia (CVD) dan kaedah hidroterma telah digunakan untuk mensintesis nano-struktur SnO2 (SnO2 NSs). Sintesis, pencirian bahan dan sifat-sifat pengesan gas etilena telah dikaji dengan menggunakan nano SnO2. Pertama sekali, nano-wayar (NWs) SnO2 telah disintesis di atas substrat silikon dengan menggunakan kaedah CVD.