QYPS HPS Interconnect verification methodology for SOC FPGA - Loh , Tat Jen (2013)
FPGA yang mengandungi unit pemprosesan terbenam adalah aliran masa depan bagi aplikasi-aplikasi berprestasi tinggi dan berkuasa rendah. Saling-sambung HPS Qsys, telah direka untuk menyambungkan FPGA dengan sistem pemprosesan terbenam (HPS) melalui satu klik tetikus. Walaupun, model berfungsi bas (BFM) sering digunakan bagi metodologi pengesahan untuk saling-sambung Qsys, HPS melibatkan protocol-protokol antaramuka yang berbeza. Tugas untuk merekabentuk dan mengesahkan BFM akan mengambil masa yang panjang. Oleh itu, metodologi pengesahan yang baru telah dicadangkan untuk saling-sambung HPS Qsys di dalam projek penyelidikan ini. Bagi kaedah pengesahan yang dicadangkan, saling-sambung HPS Qsys akan digabungkan ke dalam bangku ujian pengesahan HPS RTL melalui sejenis rekabentuk suis pin. Selain itu, rekabentuk Qsys juga digabungkan ke dalam simulasi ujian HPS RTL. Lima antaramuka Qsys, iaitu UART, SPI, FPGA-CTI, FPGA interrupt dan boot-from-FPGA telah berjaya disahkan melalui metodologi pengesahan yang dicadangkan. Berbanding dengan ujian pengesahan HPS RTL, masa simulasi yang lebih pendek telah diperhatikan semasa menguji fungsi yang sama dalam cadangan kaedah pengesahan.