Hybrid dynamic phase alignment scheme to improve sampling resolution for 1.25 gHz source synchronous interface - Lim , Kok Chean (2013)
Penjajaran fasa dinamik (DPA) telah digunakan secara meluas dalam antaramuka sumber segerak untuk mencapai titik persampelan yang optimum. Pada frekuensi yang lebih tinggi, penganggaran masa akan menjadi lebih ketat. Oleh itu, DPA perlu mencapai resolusi persampelan yang lebih kecil untuk menyediakan bajet masa yang lebih baik untuk antaramuka sumber segerak. Teknik DPA yang sedia ada menunjukkan batasan sama ada dari resolusi persampelan atau hasil litar yang kompleks dan ukuran besar. Oleh itu, skim DPA yang baru diperlukan untuk mencapai resolusi persampelan yang lebih baik dan mengekalkan kemudahan dalam litar pelaksanaan. Selain itu, DPA juga perlu berupaya untuk memantau hubungan antara isyarat data dan jam serta memperbaharui konfigurasi litar secara berterusan. Kajian telah dijalankan untuk membina litar DPA yang memenuhi semua keperluan di atas. Litar DPA yang dibina adalah hasil penggabungan skim persampelan yang menggunakan konsep berbilang fasa yang sedia ada dan juga teknik persampelan lengah talian berbilang tap. Keputusan simulasi menunjukkan bahawa skim yang dicadangkan dapat mencapai 43 ps resolusi persampelan berbanding dengan 78 ps resolusi persampelan yang dicapai oleh skim yang sedia ada. Skim yang dicadangkan juga mengekalkan kesederhanaan dari segi binaan litar kerana kebanyakan komponen litar dibina menggunakan komponen digital. Daripada simulasi yang telah dilaksanakan, litar ini juga menunjukkan keupayaan untuk menyelaraskan fasa data dan isyarat jam secara dinamik dari semasa ke semasa.