Mechanical, thermal and morphological properties of poly(lactic acid)/ sugarcane bagasse fiber composites - Khoo, Rong Ze (2014)
Komposit poli(asid laktik)/gentian hampas tebu (PLA/SCBF) disediakan dengan menggunakan kaedah penyebatian leburan dan diikuti oleh pengacuanan mampatan. Minyak kacang soya terepoksida (ESO) dipilih sebagai pemplastik bagi komposit PLA/SCBF. Demi mengkaji kesan saiz gentian terhadap sifat-sifat komposit PLA, SCBF yang dirawat alkali (~5 mm) telah dihancurkan ke dalam bentuk serbuk dan dinamakan SCBFP (~500 μm). Sehubungan dengan itu, tiga parameter telah diselidik dalam kajian ini, iaitu kandungan SCBF (5-15 wt%), muatan ESO (5-15 phr) dan kesan SCBFP. Ujian hentaman Charpy digunakan untuk mengkaji kesan hentaman terhadap komposit PLA sementara sifat morfologi dikaji dengan menggunakan mikroskop electron penskanan pancaran medan (FESEM). Sifat terma komposit diperiksa dengan penganalisa mekanik dinamik (DMA), kalorimeter pengimbasan pembezaan (DSC) dan penganalisis thermogravimetrik (TGA). Kekuatan hentaman PLA telah dikurangkan dengan penambahan SCBF. Walau bagaimanapun, kekuatan hentaman komposit PLA/SCBF-10 telah ditingkatkan dengan kehadiran ESO disebabkan kesan pemplastikan.