Effect of beating, polyvinyl alcohol and kaolin on properties of paper from oil palm empty fruit bunch - Mohamad Noor, Asmahaiza (2014)
Kesan memukul, polivinil alkohol (PVA) dan kaolin pada sifat-sifat kertas daripada tanda kosong kelapa sawit (TKKS) telah dikaji. Kesan pulpa mekanikal TKKS terpukul dan tidak terpukul, peratus PVA yang ditambah dan peratus kaolin yang ditambah ke dalam stok pulpa terhadap sifat-sifat kertas daripada pulpa mekanikal TKKS telah dibentangkan. Pemukulan oleh pemukul PFI pada 15000 revolusi secara ketara meningkatkan sifat-sifat pulpa mekanikal TKKS dengan meningkatkan sifat-sifat fizikal, mekanikal dan optik bagi kertas dihasilkan. 3% PVA ditambah dalam pulpa mekanikal terpukul tandan kosong kelapa sawit (TKKS) memberi kekuatan optimum ke atas sifat mekanik. Walau bagaimanapun, disebabkan kehadiran lignin dalam pulpa mekanikal terpukul TKKS, penambahan kaolin ke dalam stok pulpa pulpa mekanikal dengan 3% PVA tidak memberi kesan yang banyak kepada kecerahan kertas. Secara ringkasnya, dengan 3% PVA dan 6% kaolin ditambah ke dalam stok pulpa daripada pulpa mekanikal terpukul TKKS menunjukkan pulpa kesan yang penting ke atas sifat mekanik kertas.