CETREE Tingkat Kesedaran Teknologi Hijau - CETREE, Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Boleh Baharu, Kecekapan Tenaga dan Teknologi Hijau (2011)
MELAKA 12 Jun - Penubuhan projek Centre for Education, Training and Research in Renewable Energy and Energy Efficiency (CETREE) sejak tahun 2000 adalah bagi membantu kerajaan negeri merealisasikan Negeri Bandar Teknologi Hijau menjelang 2020.Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, ia membantu pihaknya meningkatkan pendidikan dan latihan kepada masyarakat terutama golongan pelajar terhadap kesedaran teknologi hijau. Menurutnya, usaha terbaharu kerajaan negeri adalah mewujudkan Jawatankuasa Induk Teknologi Hijau yang dikenali sebagai Majlis Teknologi Hijau Negeri Melaka pada Mei lalu.''Di bawah jawatankuasa induk itu, kerajaan negeri bersetuju menubuhkan Majlis Bangunan Hijau Malaysia Melaka, Majlis Teknologi Hijau kawasan lapang, sungai dan pantai termasuk Majlis Teknologi Hijau Pengangkutan dan Infrastruktur," katanya. Beliau berucap merasmikan Karnival Komuniti Hijau peringkat negeri di Dataran Sungai Melaka yang turut dihadiri Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Noriah Kasnon di sini, hari ini.Teks ucapan beliau disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Sungai Rambai, Hasan Rahman. Universiti Sains Malaysia (USM) dilantik sebagai badan yang melaksana aktiviti CETREE dengan menawarkan ruang pejabat, fasiliti latihan dan kakitangan yang pakar mengikut kepakaran tertentu.Antara kemudahan itu termasuk menyediakan Unit Pameran Bergerak yang mempamerkan kaedah bahan api yang digunakan dan peralatan serta perkakasan 'hands on'. Pada masa sama, katanya, kerajaan negeri menggariskan lima Teras Strategik Pelan Induk Teknologi Hijau ke arah mencapai sasaran negeri bandar teknologi hijau menjelang 2020.Jelas beliau, lima teras itu termasuk mengukuhkan kerangka institusi, menyediakan persekitaran pembangunan teknologi hijau yang kondusif dan memperkukuh pembangunan modal insan.