1 Hijau 1 Komuniti Dan Pelancaran Jelajah Teknologi Hijau - CETREE, Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Boleh Baharu, Kecekapan Tenaga dan Teknologi Hijau (2011)
MIRI, 18 Jun 2011 – Pusat Pendidikan, Latihan dan Penyelidikan Tenaga Diperbaharui dan Kecekapan Tenaga (CETREE) dengan kerjasama Kementerian Tenaga Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) telah menganjurkan Program 1Hijau 1Komuniti & Majlis Pelancaran Jelajah Teknologi Hijau bertempat di Mega Hotel, Miri, Sarawak. Program ini telah dirasmikan oleh YB Dato’ Sri Peter Chin Fah Kui, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air yang juga merupakan Ahli Parlimen Bahagian Miri. Dengan bertemakan 1Hijau 1Komuniti, program ini bertujuan untuk menggalakkan setiap lapisan masyarakat mengamalkan budaya hidup hijau, melindungi dan memelihara alam sekitar. Program sehari ini dimuatkan dengan pelbagai aktiviti seperti ceramah Teknologi Hijau dan Kecekapan Tenaga oleh pakar dari pihak KeTTHA, CETREE dan Sustainable Energy Development Authority (SEDA Malaysia). Di samping itu juga, program ini dimeriahkan lagi dengan kehadiran Mejar Dr. Faiz Khaleed, Angkasawan Negara yang akan bersama-sama melakukan aktiviti teknologi hijau bersama pelajar-pelajar yang hadir antaranya ialah Pembinaan “Solar Car”, “Solar Bot” dan Sistem Rawatan Air.