Masjid Kampung Laut- Warisan malaysia Dan Masyarakat Champa - Yaacob, Siti Meriam; Abu Bakar, Sakinah; Abd. Manaf, Azmah (2010)
Meskipun Champa tidak lagi tercatat di peta dunia, namun nama ini telah mencatat sejarah penting khususnya terhadap penyebaran agama Islam di rantau Nusantara. Sungguhpun maklumat mengenainya amat sedikit, namun sejarah mampu membuktikan kewujudan dan jasanya dalam meluaskan syiar Islam.