Pembentukan model pendekatan dalam penterjemahan al-Qur'an kepada Bahasa Melayu:Kajian terhadap aspek linguistik dan sosiobudaya. - Mansor, Idris; Haroon, Haslina; Othman, Mohd Radzi (Universiti Sains Malaysia, 2013)
AI-Qur'an merupakan sebuah teks suci bagi agama Islam yang tidak boleh diterjemahkan kepada bahasa lain secara sewenang-wenangnya. Untuk itu pendekatan yang sesuai dalam menterjemah teks ini amat penting agar kesucian teks ini terpelihara dengan memindahkan maksud sebenar yang terkandung dalam al-Our'an tanpa sebarang penambahan dan kekurangan. Walaupun pada hakikatnya memang terdapat kekangan yang besar bagi mencapai tujuan tersebut,namun, teks suci ini perlu juga diterjemahkan memandangkan terjemahan merupakan satu-satunya perantaraan yang wujud bagi memastikan pembaca yang tidak memahami bahasa Arab memahami kandungan al-Qur'an.