Malaysian Housing Developers: An Analysis Of The Factors Behind Corporate Successes - Nuruddin, Azlan Raofuddin; Jaafar, Mastura (Universiti Sains Malaysia, 2015)
Pemaju perumahan swasta di Malaysia berdepan dengan banyak cabaran yang menghalang kemajuan dan pertumbuhan mereka. Melalui penggabungan dua teori iaitu 'Resource Based View (Pandangan Berasaskan Sumber-Sumber)' dan 'Dynamic Capabilites View (Pandangan Keupayaan Dinamik)', kajian ini dilaksanakan untuk mengenalpasti faktor-faktor pendorong kejayaan daripada perspektif pemaju perumahan swasta di Malaysia. Pendekatan kualitatif telah diaplikasikan melalui sepuluh (1 0) sesi temu bual separa berstruktur dengan pemaju-pemaju perumahan yang telah berjaya.