Kawalan bersepadu lalat di ladang ternakan ayam sekitar taman teknologi sains pulau pinang. - Ahmad, Hamdan (Universiti Sains Malaysia, 2012)
Lalat rumah menjadi masalah utama kepada penternak ayam dan penduduk sekitarnya kerana najis ayam merupakan tempat sesuai untuk pembiakkan lalat. Jabatan Perkhidmatan Veterinar(JPV), Pulau Pinang sering kali menerima aduan daripada orang awam berkaitan masalah ini. Satu kajian kawalan lalat di kawasan ladang ternakan ayam telah diadakan antara JPV dengan Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM),Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan penternak ayam di sekitar Juru, Pulau Pinang.Pendekatan kajian adalah secara kawalan bersepadu melibatkan pengurusan haiwan yang baik oleh penternak, penguatkuasaan undang-undang oleh kerajaan tempatan (MPSP) dan jabatan teknikal (JPV) serta menggunaan kaedah kawalan lalat bersepadu melibatkan penggunaan racun serangga, agen kawalan biologi serta pengurusan harian ladang yang baik.