Determining the capability and capacity of SMPs in using and providing ebusiness to SMEs in Northern Corridor of Economic Re ion NCER. - Phua, Lian Kee (Universiti Sains Malaysia, 2011)
Kajian ini mempunyai em pat objektif utama. Pertama, kami memeriksa tahap penggunaan internet di kalangan pengamal profesional bersaiz kecil dan sederhana (SMPs). Kedua, kami menilai kesediaan SMPS dari segi teknologi dalam usaha menawarkan perkhidmatan mereka. Objektif ketiga dan keempat adalah untuk menilai tanggapan tentang faedah, pendorong dan penghalang terhadap pengamalan teknologi informasi di kalangan SMPs. Kerangka sample kajian ini terdiri daripada kesemua firma audit (149 firma) di Utara Semenanjung Malaysia pada 2008. Unit analisis merupakan firma audit.Dapatan kami menunjukkan hanya lebih kurang 10% firma membangunkan laman web. Laman web tersebut secara amnya kekurangan dari segi ciri-ciri interaksi yang maju. Tanggapan tentang faedah dan kesenangan penggunaan merupakan dua faktor utama terhadap pengamalan internet.