Bencana penarafan universiti? - Abd Razak, Dzulkifli (2009)
TANGGAL 8 Oktober 2009, apabila keputusan penarafan THESQS diumumkan, saya sedang berada di bandar Giessen, lebih kurang satu jam dari Frankfurt, untuk memenuhi undangan Persatuan Universitiuniversiti Eropah (EUA) yang menjadi penaung utama semua universiti di benua tersebut. Undangan ini sempena persidangan bertajuk "Pengantarabangsaan melewati sempadan Eropah" dan saya diminta memberi pandangan dari sudut luar Eropah sebagai seorang antara dua pengucaptama seorang lagi adalah rakan Rektor, Berlin Free University, salah satu universiti tertua dan ternama di Jerman, malah Eropah.