Pemikiran Aminuddin Baki - Abd Razak, Dzulkifli (2009)
PENGAJIAN tinggi negara boleh dikatakan bermula lebih dari 60 tahun yang lalu apabila Suruhanjaya Maclean menerbitkan Penyatanya pada 17 Jun 1939. Suruhanjaya tersebut menyatakan hasrat untuk menyatukan dua institusi Raffles dan King Edward VII Medical College yang telah ditubuhkan sebelum itu menjadi sebuah "University College Malaya" ataupun Universiti Kolej Malaya. Sir William Maclean, pemegang ijazah doktor falsafah, berpendapat bahawa masanya belum tiba untuk ditubuhkan sebuah universiti di Singapura, yang pada ketika itu sebahagian dari Malaya di bawah jajahan Inggeris.