NKRA + NKPI x NKIP = GTP - Abd Razak, Dzulkifli (2009)
Jika diandaikan kita ingin mendirikan sebuah rumah, impian itu kini hampir kesampaian. Pelan rumah sudah pun jelas, dimensidimensinya sudah disiapkan, dan terbaru kerangka modelnya sudah juga dipersetujui. Demikianlah perumpamaan kita membangunkan sebuah negara Malaysia "baru" menjelang tahun 2020. Walaupun impian 2020 itu ada menggambarkan masa hadapan yang cukup nyata, namun dengan munculnya berbagaibagai krisis global, khasnya pelbagai krisis ekonomi, gambaran 2020 itu juga turut mengalami serba sedikit perubahan. Ditambah dengan kekhuatiran yang Malaysia terperangkap ditahap ekonomi pertengahan, langkahlangkah perlu telah pun diorak untuk menentukan yang matlamat Wawasan 2020 terus didekati.