Nutrient Removal From Sungai Pinang Basin Water Samples By Free And Immobilised Cells Of Scenedesmus Bijugatus Kützing - Wong , Swe Cheng (2016)
Mikroalga hijau Scenedesmus bijugatus digunakan untuk menyingkirkan nutrien bukan organik (fosfat, ammonium, nitrit dan nitrat) dengan menginokulasi sel ke dalam sampel air dari lokasi terpilih, sekitar Lembangan Sungai Pinang dengan pelbagai tahap pencemaran.