Tasawur Pembangunan Dalam Kitab Sahih Al-Bukhariy: Kajian Al-Hadith Al-Mawdu‘iy - Wan Mokhtar, Wan Khairul Aiman (2016)
Teori-teori pembangunan lazim (PL) yang dicorakkan oleh epistemologi dan tasawur lazim merupakan teori pembangunan yang dominan pada masa kini. Teoriteori PL ini atau yang diakomodasi-modifikasikan tidak sesuai diaplikasikan terhadap pembangunan negara-negara Islam kerana ia berada di luar paradigma Islam. Namun begitu, apakah konsep pembangunan yang dapat diaplikasikan? Setakat ini, dapat dirujuk sebuah kajian yang mengemukakan tasawur pembangunan berdasarkan al- quran