Alam sekitar dan peranan manusia:kajian dari perspektif pelbagai agama. - Mat Akhir, Noor Shakirah
Kajian ini berkaitan alam sekitar dan peranan manusia yang dibincangkan dalam pelbagai agama utama di Malaysia iaitu Islam. Buddha, Hindu dan Kristian. Kajian telah cuba mengeluarkan fakta-fakta berkaitan alam sekitar menurut pelbagai agama ini. Kajian juga merangkumi perbincangan bagaimana seharusnya manusia berinteraksi dengan alam sekitar menurut ajaran agama-agama ini serta kaedah memupuk tatacara berinteraksi dengan alam sekitar berasaskan aspek kerohanian serta fizikal menurut ajaran pelbagai agama. Kajian telah menggunakan kaedah kepustakaan dalam menghasilkan perbincangan-perbincangan ini.