Pendidikan: Mencari kebenaran - Abd Razak, Dzulkifli (2010)
Rencana "Universiti kita ketandusan idea" oleh Prof. A Murad Merican (Utusan Malaysia, 4 Oktober 2010) bukan sahaja memberi banyak bahan untuk kita berfikir tentang apa yang sedang dan akan berlaku kepada pendidikan, tetapi juga membuka ruang untuk kita menanyakan apakah yang telah terjadi kepada pendidikan semasa? Yang jelas, pendidikan tidak dapat lari daripada gerakan 'kualiti' yang kini melanda hampir semua sektor. Ia boleh dikatakan bermula pada tahun 1950-an dengan Dr. Edwards Demming seorang rakyat Amerika Syarikat (AS) yang tidak mendapat tempat di negaranya sendiri.