CETREE USM | Innospace 2016 : SMK Kuala Pegang - Hafiz, Hazwan (2016)
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) telah mengadakan satu program pembudayaan Sains, Teknologi & Inovasi (STI) ke SMK Kuala Pegang, Baling, Kedah yang dikenali sebagai Program Innospace. Program ini merupakan kerjasama agensi – agensi dibawah MOSTI serta rakan inovasi seperti USM dan CETREE&GT. Innospace merupakan gabungan perkataan “Innovation” dan “Space” yang membawa maksud “tempat untuk berinovasi”. Konsep program ini dilihat selari dengan matlamat teras yang telah digariskan dalam Dasar Sains dan Teknologi Negara (DSTIN); yang bertujuan untuk memberi kesedaran, membudayakan serta menggalakkan pembelajaran STI di pelbagai peringkat masyarakat. Program dan aktiviti yang berlangsung pada 9 hingga 10 Mei 2016 mampu mewujudkan budaya pemikiran sainstifik, kreatif dan inovatif di kalangan rakyat Malaysia. || Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI) has organized a a civilizing program in Science, Technology and Innovation (STI) to SMK Kuala Hold, Baling, Kedah, known as the Program Innospace. The program is a collaboration - an agency under MOSTI and innovation partners such as USM and CETREE & GT. Innospace is a combination of the words "Innovation" and "Space", which means "a place to innovate". The concept of this program is seen in line with the core objectives outlined in the National Science and Technology Policy (DSTIN); which aims to create awareness, and promote a culture of learning STI at various levels of society. Programs and activities that take place from 9 to 10 May 2016 promote a culture of scientific thinking, creativity and innovation among Malaysians.