Hydrothermal and Vapothermal Carbonization of Agricultural Wastes to Produce Solid Fuel - Yeoh, Keat Hor (2016)
Kajian telah dijalankan untuk mengkaji kesan pengkarbonan hidrotermo dan waptermo dalam memproses beberapa sisa-sisa pertanian. Sebuah reaktor dengan dua ruang telah direka untuk menjalankan kedua-dua proses pengkarbonan berkaitan. Dari eksperimen, pemadatan tenaga tertinggi yang dicapai adalah 1.280 untuk pengkarbonan waptermo dan 1.145 untuk pengkarbonan hidrotermo dalam memproses tandan kosong kelapa sawit. Perbandingan hidrochar yang dihasilkan daripada keduadua proses menunjukkan bahawa bahan-bahan daripada pengkarbonan waptermo mempunyai nilai pemanasan dan kandungan karbon tetap yang lebih tinggi berbanding dengan bahan-bahan daripada pengkarbonan hidrotermo. Penurunan kandungan bahan volatil kira-kira 20% dan penaikan kandungan karbon tetap sebanyak 70-95% dapat diperhatikan dalam produk pengkarbonan waptermo berbanding dengan bahan mentah.Dengan sokongan daripada imej SEM dan carta DTG, dapat disimpulkan bahawa mekanisme tindak balas adalah berbeza untuk pengkarbonan hidrotermo dan waptermo.