Factors Influencing The Capital Structure Of Shari'ah Compliant Public Listed Companies In The Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) - Ahmed Digale, Abdi Aziz (2009)
Kefahaman mengenai prinsip-prinsip Shari'ah adalah salah satu isu penting yang perlu dipelajari dan diamalkan dengan syarat-syarat dan perundangan dalam amalan Syari'ah. Shari'ah adalah merupakan sesuatu yang sejagat boleh menyelesaikan permasalahan berkaitan dengan pemiagaan atau perkara-perkara lain. Syari'ah dibina atas dua prinsip asas, menghindari kepayahan dan menghapuskan yang haram (Rosly, 2005). Ini adalah seperti yang dinyatakan dalam al-Quran bahawa "Tuhan tidak menjadikan agama sesuatu yang menyusahkan" (Surah 22: Ayat 78). Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji samada syarikat-syarikat yang tennasuk dalam kategori mematuhi Shari'ah dan tersenarai mematuhi prinsip-prinsip Shar'iah dengan menganalisis kepatuhan terhadap criteria yang ditetapkan. Ia dilihat samada faktor-faktor sepetii kegiatan perniagaan, jenis perniagaan, Pengerusi Syarikat, peratus pemilikan saham oleh golongan Muslim serta kewujudan Majlis Penyeliaan Shati'ah dan mengk~i perbezaan antara syarikat-syarikat ini berhubung dengan kriteria pematuhan. Daripada sebanyak 506 syarikat tersenarai di Papan Utama KLSE, sampel berjumlah 218 dipi1ih secara strata. Sebanyak 218 1aporan tahunan 2007 digunakan dan data dianalisis menggunakan SPSS. Adalah didapati bahawa Pengerusi syarikat mempunyai kesan yang signifikan terhadap pematuhan kriteria yang dikenakan.