Development Of A Thermostabilized Multiplex PCR Assay For The Rapid Detection Of Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus - Al-Talib, Hassanain I. (2010)
Staphylococcus aureus rintang methicillin (MRSA) bertanggungjawab terhadap kebanyakan jangkitan nosokomial dan komuniti. Ujian kultur konvensional mengambil masa selama dua hingga lima hari untuk menghasilkan maklumat penuh mengenai organisma dan pola kerintangan antibiotiknya. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk membangunkan ujian reaksi berantai polimerasi berganda untuk pengesanan MRSA dengan pantas. Ujian ini akan mengesan lima gen iaitu 16S rRNA gen dari genus Staphylococcus,femA Staphylococcus aureus, mecA yang mengekod rintangan methicillin, lukS yang mengekod pengeluaran leukosidin Panton-Valentine (PVL), sitotoksin nekrosis, dan satu gen kawalan dalaman secara serentak. Pasangan primer yang unik dan khusus telah pireka untuk mengamplifikasi lima gen dengan produk reaksi berantai polimerasi pada julat 151 hingga 759 bp. Primer yang spesifik disahkan berdasarkan urutan jujukan DNA produk reaksi berantai polimerasi berganda dan analisa Blast.