The Relationships Between Students’ Attitudes Towards Information Technology, Computer Self-Efficacy, Self-Esteem And Their Academic Achievements In Koya University - Abdullah, Zhwan Dalshad (2015)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menyiasat faktor-faktor yang mendasari sikap pelajar terhadap teknologi maklumat dan efikasi kendiri komputer dalam kalangan pelajar, serta hubungan antara sikap pelajar terhadap teknologi maklumat, penggunaan perisian PowerPoint oleh pensyarah dalam kelas, efikasi kendiri komputer, dan penghargaan kendiri berbanding pencapaian akademik. Kajian ini mengguna pakai kaedah kuantitatif dengan reka bentuk kajian tinjauan. Saiz sampel telah dipilih dalam kalangan pelajar tahun kedua dan keempat, yang merangkumi 800 responden yang dipilih secara rawak menggunakan persampelan rawak berstrata daripada Universiti Koya. Soal selidik ini terdiri daripada dua bahagian. Bahagian pertama mengukur sikap terhadap Teknologi Maklumat (TM), sikap terhadap penggunaan perisian PowerPoint, efikasi kendiri komputer, dan penghargaan kendiri. Bahagian kedua mencatatkan maklumat demografi responden. Kadar maklum balas adalah 85.1 %. Analisis Komponen Prinsipal (PCA), Korelasi Pearson, dan ujian-t telah dijalankan untuk menjawab persoalan kajian. The purpose of the study was to investigate factors underlying the attitude towards IT and computer self-efficacy among students, and the relationships between students’ attitudes towards information technology, the use of PowerPoint by lecturers in class, computer self-efficacy, and self-esteem with their academic achievements. The study approach was carried out via a quantitative method with a survey design. The sample size was selected from the second and fourth year students, consisted of 800 respondents who were randomly selected using proportional stratified random sampling from the Koya University. The survey consists of two sections. Section one contains the respondents’ demographic information. Section two discusses the attitude towards IT, attitude towards the use of PowerPoint, computer self-efficacy, and self-esteem. The response rate was 85.1 %.