Design And Optimization Of Multi-Quantum Wells For GaAs Based Vertical Cavity Surface Emitting Lasers - Jasim, Farah Z. (2011)
Simulasi peranti bagi ciri-ciri elektrik dan optik laser pancaran permukaan rongga tegak (VCSEL) berasaskan GaAs telah diselidiki. Dalam laser sedemikian, kebocoran arus dan pemisahan lateral arus adalah beberapa masalah utama dalam rekabentuk VCSEL. Jadi dalam kajian ini, rekabentuk struktur VCSEL te1masuk struktur kawasan aktif telaga kuantum berbilang (MQWs) diperihalkan dan diselidiki dengan simulasi peranti Integrated System Engineering Technology Computer Aided Design (ISETCAD). Parameter struktur VCSEL divariasikan dan dioptimumkan untuk prestasi tinggi. Kajian pengoptimuman ini melibatkan aspek seperti bilangan pasangan pemantul teragih Bragg (DBRs), ketebalan telaga kuantum, jumlah telaga, pendopan kecekapan pasangan DBR, ciri haba dan beberapa pendekatan untuk meningkatkan dan mencapai kecekapan tinggi, arus ambang yang rendah dan kuasa output yang tinggi.