Site Suitability Model For Ecotourism At The Kirala Kele Partial-Nature-Based Wetland Of Southern Sri Lanka - Fernando, SuduSingha Liyanage Jothirathna (2015)
Sumber-sumber tanah bencah membentuk sebahagian penting daripada persekitaran dan pengurusannya perlu dikaji, dalam konteks satu interaksi antara strategi-strategi pemuliharaan dan pembangunan negara.Sri Lanka mempunyai sumber tanah bencah berasaskan separa alam semulajadi yang mempunyai potensi yang besar untuk tujuan pembangunan di Asia Selatan.Dalam kajian ini, satu model ruangan berasaskan literatur telah dibangunkan, untuk menerangkan potensi tanah bencah separa alam semulajadi untuk dibangunkan sebagai kawasan eko-pelancongan.Proses Hierarki Analitik (AHP) model telah digunakan untuk menganalisis kesesuaian kawasan untuk pembangunan eko-pelancongan di tanah bencah separa alam semulajadi.Enam kriteria telah digabungkan; biokepelbagaian, sumber air, rupabumi, penggunaan tanah dan litupan tanah, jaringan jalanraya dan petempatan telah dikenalpasti.Beberapa petunjuk yang berasaskan tinjauan literatur, pendapat pakar, soal-selidik isirumah, dan lawatan lapangan telah digunakan untuk persediaan peta kebolehsuaian untuk pembangunan eko-pelancongan. Wetland resources form an integral part of the environment and their management must be pursued in the context of an interaction between conservation and the national development strategies.Sri Lanka has a tremendous partial nature based wetland resources that have a great potential for further development in Southern Asia. In this study a literature based spatial model is developed to explain the potential of a partial-nature-based wetland to be developed as an ecotourism site. Analytic Hierarchy Process (AHP)model is used to analyze the site suitability for ecotourism development of the partial-nature-based wetland. Six integrated criteria; biodiversity, water resources, terrain, land use and land cover, road network and settlements are identified. Several evaluating indicators which are based on literature survey, experts‘ opinions, questionnaire survey from households, and field excursions are used for the preparation of site suitability map for ecotourism development.