Desaturase Delta-6 mRNA Expressions In Highly Unsaturated Fatty Acids Biosynthesis Pathway During Follicle Maturation In Female Zebrafish (Danio rerio) - Ishak, Sairatul Dahlianis (2010)
Sangat sedikit yang diketahui tentang sintesis asid lemak tidak tepu seperti asid eikosapentanoik (EPA, C20:5n-3), asid dokosaheksaenoik acid (DHA, C22:6n- 3) dan asid arakidonik (ARA, C20:4n-6), atau secara berkumpulan lebih dikenali sebagai asid lemak sangat tidak tepu (HUF A), di dalam ovari ikan walaupun ia memainkan peranan yang sangat penting dalam pembiakan vertebrata ini. Ikan zebrafish (Dania rerio) mempamerkan keupayaan untuk mensintesis ketiga-tiga HUF A ini melalui kitaran yang melibatkan desaturasi dan elongasi dua prekursor iaitu asid linoleik (LA, Cl8:2n-6) dan asid linolenik (LNA, Cl8:3n-3). Bagi lebih memahami kepentingan serta pengawalaturan sintesis HUF A dalam ovari, kaj ian ini menunjukkan corak ekspresi mRNA untuk desaturase (jadsd6), iaitu satu enzim perlu yang terlibat dalam kitaran biosintesis HUF A dalam lima peringkat folikel ovari zebrafish yang berbeza iaitu pre-vitelogenik, vitelogenik awal, vitelogenik akhir, kematangan dan ovulasi. Aras mRNA bagi fadsd6 dalam peringkat-peringkat folikel ovari yang berbeza ini ditentukan oleh kaedah esei RT-PCR.