Autonomous Learning And The Smart School English Language Courseware - Osman, Yasmin (2011)
Kajian ini berbentuk eksploritari dan deskriptif dalam usaha untuk memahami interaksi pelajar dengan koswer Bahasa lnggeris sekolah bestari serta membangunkan autonomi pelajar dan meningkatan pencapaian Bahasa Inggeris mereka. Kajian ini dibahagikan kepada tiga fasa: Andaian, Amalan dan Cabaran. Dalam fasa amalan, latihan kepada pelajar merupakan fasa penting dalam kajian ini. Bimbingan untuk mendapatkan, menggunakan dan menilai pembelajaran kendiri semasa menggunakan koswer Bahasa lnggeris sekolah bestari amat penting kepada kajian ini. Pelajar dilatih untuk menggunakan strategi kognitif dan metakognitif dalam pengalaman pembelajaran mereka. Mereka menjalankan penulisan jurnal, aktiviti-aktiviti penilaian kendiri dan membuat refleksi tentang soalan-soalan tertentu yang dikemukakan oleh pengkaji semasa menggunakan koswer Bahasa Inggeris ini. Kajian ini adalah berdasarkan ciriciri inkuiri yang mendalam, penglibatan diri secara keseluruhan, penekanan terhadap konteks dan pemahaman konsep penggunaan koswer berdasarkan perspektif pelajar. Dalam strategi ini, portfolio digunakan sebagai satu mekanisme untuk memantau kemajuan dalam mencapai autonomi dan meningkatkan pencapaian Bahasa lnggeris kerana portfolio dapat memperlihatkan proses pembelajaran pelajar dan dalam masa yang sama mengukur kemajuan pelajar sepanjang kajian ini.