Antecedents And Consequences Of Work Engage.Ment: A Study Among Engineers In The Electrical And Electronics Sector In Penang - Mat Saad, Abu Bakri (2009)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti sebab dan akibat penceburan dalam kerja (work management) di kalangan jurutera di dalam sektor pekilangan elektrik dan electronik. Antara sebab penceburan dalam kelja ialah beban keija dan sumber kerja. Pembolehubah untuk beban kerja ialah beban kuantitatitl, beban emosi dan beban kognirif. Manakala sumber kerja adalah autonomi, sokongan penyelia, sokongan organisasi, keadilan distributif dan keadilan prosedur. Natijah akibat penceburan dalam keija merangkumi kepuasan keijaya, keinginan berhenti keija, komitmen organisasi dan prestasi kerja. Sebanyak 178 set soalselidik telah likutip dari responden terdiri dari jurutera yang bekeija dalam 20 kilang pembuatan elektrik dan elektronik di Pulau Pinang. Data yang dianalisa menunjukkan beban kuantitatif mempunyai perhubungan serapan (absorption). Behan kognitif dan beban emosi tidak mempunyai perkaitan langsung dengan semua dimensi penceburan dalam kerja Kedua-dua sokongan penyelia dan keadilan distributif mempunyai perkaitan positif dengan semangat kerja (vigor). Disamping itu, sokongan organisasi· mempunyai perkaitan positif dengan ledikasi dan keadilan prosedur pula mempunyai perkaitan positif dengan serapan.