Removal of xenobiotic compounds in wastewater using immobilized biomass. - Adnan, Rohana (Universiti Sains Malaysia, 2015)
Karbon teraktif (AC) rnerupakan salah satu penjerap yang paling kerap digunakan disebabkan kapasiti penjerapannya yang sangat baik. Walaubagaimanapun, penggunaan AC dibelenggu oleh kos penyediaannya yang tinggi. Oleh itu regenerasi karbon teraktif terpakai menjadi tumpuan penyelidik. Imobilisasi biomass kerap digunakan kerana meritnya termasuklah perlindungan bakterialmikroorganisma dari pendedahan terus terhadap kepekatan awal substrat yang tinggi, pengasingan yang mudah dan potensi penjanaan semula biomass.